Het wijkteam van Opmeer stelt zich aan u voor!

Joyce Boshoff werkt voor het Wijkteam van Opmeer als algemeen maatschappelijk werker. Zij richt zich op volwassenen (18+) met alle voorkomende problemen die een mens in zijn of haar leven kan hebben. Van steun bij eenzaamheid tot rouwverwerking. “Als je ergens niet uitkomt in jouw leven, kan ik je daarbij helpen”, vertelt Joyce. “Samen kijken we waar er ontwikkeling mogelijk is om weer in jouw kracht te komen staan.”

Spil tussen de disciplines

Trots vertelt Joyce over haar werk: “Wist je dat maatschappelijk werk één van de oudste beroepen is, en waarvan de functienaam nooit is veranderd?” Joyce voelt zich in haar baan dan ook de spil tussen alle disciplines die er gaandeweg bij zijn gekomen. “Het is aan mij om te kijken waar die schoen nu precies wringt. Er kunnen veel oorzaken zijn. Van een jonge vrouw die vastloopt in haar werk door onverwerkt verdriet, tot een oudere man die structureel bij de huisarts komt voor onverklaarbare klachten maar eigenlijk heel eenzaam blijkt.” Aan Joyce de taak om te bepalen of zij mensen zelf kan helpen binnen haar eigen kennis en kunde of dat een collega van het Wijkteam wordt gevraagd mee te helpen. En vice versa. “Soms komt collega Annet schuldproblemen tegen bij een cliënt die graag koopt vanwege eenzaamheid. En soms kom ik iemand tegen die psychische problemen blijkt te hebben door stress van schulden. Zo helpen we elkaar bij wat het beste is voor de cliënt.” 

Woningnood is voor Joyce ook een enorm merkbaar probleem. “Steeds meer mensen raken dakloos, soms enkel door een scheiding en het gebrek aan woonruimte. Soms door ziekte of verlies van een baan waardoor ze geen alternatieve, goedkope woning kunnen vinden.”

Aandacht en écht luisteren

De voldoening in maatschappelijk werk zit voor Joyce in het willen bijdragen aan het leven van mensen. “Ik gun het iedereen om lichter door het leven te gaan. Je hoeft het niet alleen te doen. De mentaliteit is vaak: ‘ik los het zelf wel op.’ Maar dat lukt niet altijd. Als er dan iemand is die je kan helpen, is dat zó fijn. Je hoeft niet te lijden, het leven hoeft niet zwaar te zijn.”

Het mooiste vindt Joyce dan ook als ze mensen hun zelfvertrouwen terug kan geven. “Als mensen eerst denken dat ze ergens nooit meer uit gaan komen en dat later het licht weer is gaan schijnen. Als dat deurtje heel lang dicht heeft gezeten, maar nu weer langzaam opengaat. Als mensen voelen: ‘ik kan dit zelf en ik ga er wat van maken’. Dat vind ik het allermooiste.”

Daarnaast krijgt Joyce vaak terug van cliënten dat ze goed kan luisteren. “Ik vind het simpelweg ook leuk om bij ouderen langs te gaan en in gesprek te gaan. Zij vertellen graag over vroeger, ze vertellen graag over hun leven. Het is kwetsbaar als mensen dat durven te delen. Ik luister daar graag naar en neem daar de tijd voor. Het is belangrijk dat je als mens gehoord en gezien wordt.” 

Humor en positiviteit

Ondanks de aanwezigheid van soms zware onderwerpen, is humor voor Joyce een essentieel onderdeel van haar werk. “Lachen en positiviteit is voor mij en voor mensen ook belangrijk. Mensen in hun kracht zetten en ook kijken wat er wél goed gaat. Mensen voelen zich door de humor en mijn luisterend oor gelukkig ook snel vertrouwd bij me. En het maakt me niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, ik zie jou als mens en we zijn allemaal gelijk.”

“Daarom gaan we straks ook starten met een nieuw concept en dat heet ‘Welzijn op recept’. Het wordt een samenwerking tussen maatschappelijk werk en huisartsen. In plaats van dat de huisarts een pilletje voorschrijft, schrijven ze ons voor”, vertelt Joyce. 

De tip van Joyce 

“Blijf niet met jouw problemen doorlopen! Kom gewoon langs en dan kijken we wat we samen kunnen doen. Gewoon even een gesprekje, het mag over alles gaan. Mensen weten ook vaak niet dat er een maatschappelijk werker bij het wijkteam van de gemeente zit. We hebben veel kennis in huis op het gebied van alle leefgebieden en we kunnen iedereen wel op weg helpen”, aldus Joyce. 

Contact met het wijkteam

Loop jij ergens tegenaan in het leven waar je niet meer uitkomt? Stuur dan een mail naar het Wijkteam Opmeer via wijkteam@opmeer.nl of bel met 0226-363333. En misschien krijg jij Joyce dan wel aan de lijn. 

Als het maken van een afspraak te groot voelt, kun je ook altijd langskomen tijdens het inloopspreekuur om daar laagdrempelig te kletsen. Het inloopspreekuur is op dinsdagochtend van 11.00 – 12.00 uur in het gemeentehuis en op donderdagochtend van 11.00 – 12.00 uur in Wijksteunpunt De Lindehof in Hoogwoud.