Verkiezingskrant

Stemmen is een cruciaal recht en een essentieel onderdeel van democratie. Met de Europese verkiezingen in het vooruitzicht is het belangrijk dat onze inwoners goed geïnformeerd zijn over de Europese Unie, haar instellingen en haar rol in Opmeer. 

Daarom presenteren we ons nieuwe stemblad voor de Europese Verkiezingen: “Het Opmeers Stemblad: Jouw gids voor de Europese verkiezingen”.

Dit stemblad is een bron van informatie die u helpt bij het begrijpen van de EU, het Europees Parlement en de Europese Commissie, en de impact ervan op onze gemeenschap. Ontdek hoe beslissingen in Brussel direct van toepassing zijn op ons dagelijks leven in de gemeente Opmeer.

Of u nu een ervaren kiezer bent of dat je voor het eerst mag stemmen bij de Europese verkiezingen, ons stemblad biedt duidelijke informatie. Zo kunt u goed geïnformeerd naar de stembus gaan en een keuze maken die past bij uw visie op de toekomst van Europa. Dus lees hieronder het stemblad en kom meer te weten over de werking van de Europese Unie. 

Uitgeschreven tekst Verkiezingskrant

Ga jij ook stemmen voor de Europese verkiezingen op donderdag 6 juni 2024? 

De Europese Unie

De Europese Unie (EU) is het belangrijkste politieke en economische samenwerkingsverband in Europa, bestaande it 27 landen. Dat doen ze over de verschillende gebieden zoals veiligheid, wetgeving, milieu, handel en migratie. De EU heeft 7 instellingen waaronder de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie. Die nemen beslissingen en stellen wetgeving vast die gelden voor alle lidstaten. Het doel van de EU is om vrede, stabiliteit en welvaart in heel Europa aan te moedigen. 

Bericht van de burgemeester

Beste inwoner van Opmeer,

Als inwoner van Opmeer is het cruciaal om je stem te laten horen bij de Europese verkiezingen. Hoewel het soms lijkt alsof Europese kwesties ver van ons bed zijn, hebben ze wel degelijk directe invloed op ons dagelijks leven. Door te stemmen, geef je niet alleen uiting aan je eigen voorkeuren en belangen, maar draag je ook bij aan de vorming van het Europese beleid. Als je je stem uitbrengt, toon je betrokkenheid bij de toekomst van Europa. Kortom, door gebruik te maken van je stemrecht bij de Europese verkiezingen draag je bij aan een representatief Europa. Laten we onze democratische plicht vervullen en samenwerken om sterker te worden. 

Burgemeester Gerard van den Hengel

Het Europese Parlement 

In het Europees Parlement zitten mensen uit alle 27 landen van de Europese Unie. Er zitten na de verkiezingen van 2024, 720 leden in het Europees Parlement. De burgers uit de 27 landen van de Europese Unie kiezen de leden van het Europees Parlement. In 2024 worden in Nederland 31 Europarlementariërs verkozen. In Nederland stemmen we op de kandidaten van Nederlandse politieke partijen. Als je gaat stemmen, bepaal je mee welke 31 mensen uit Nederland in het Europees Parlement komen. 

De taken van het Europees Parlement 

1. Het Europees Parlement controleert de Europese Commissie. 

  • De goedgekeurde plannen worden uitgevoerd door de Europese Commissie, en het Parlement controleert of deze plannen goed worden uitgevoerd; 
  • het Europees Parlement kan de Europese Commissie wegsturen als ze het niet goed doet. 

2. Het Europees Parlement en de Raad delen de wetgevende macht. 

  • Het Europees Parlement neemt beslissingen over plannen voor de Europese Unie; 
  • een plan gaat door als het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie voor het plan stemmen. 

Met wie werkt het Europees Parlement samen? 

In de Europese Commissie zitten 27 commissarissen, waarvan 1 uit elk land. De Europese Commissie stelt nieuwe plannen voor en controleert of de 27 landen van de EU zich houden aan de plannen en regels van de Europese Unie. 

In de Raad van de Europese Unie zitten telkens andere ministers, waarvan 1 uit elk land. Als het over landbouw gaat, zitten de 27 ministers van landbouw in de Raad. Als het over economie gaat, de 27 ministers van economie. 

De EU in Opmeer: jouw stem in het Europese besluitvormingsproces

Als Europese burger kun je op verschillende manieren invloed uitoefenen op het EU-beleid. Het belangrijkste wat je hiervoor kan doen is: stemmen! Stemmen voor het Europees Parlement heeft een enorme impact. De wetten die het Europees Parlement aanneemt, gaan ons allemaal aan: zowel de grote landen als kleine gemeenschappen. Met de wetgeving van de EU worden kwesties geregeld die voor iedereen belangrijk zijn: veiligheid, migratie, milieu, economie, en nog veel meer. Jouw stem bepaalt welke leden van het Europees Parlement je zullen vertegenwoordigen als ze nieuwe wetten opstellen. Deze beslissingen zijn bepalend voor jouw dagelijks leven. 

De impact van de EU op het dagelijks leven in Opmeer 

Voorbeeld van het politieke proces: van EU naar Opmeer! 

  1. Er is een probleem: Alle landen hebben besloten om wat te doen aan klimaatverandering; daarom is het klimaatakkoord van Parijs vastgesteld.
  2. Voorstel door de Europese Commissie: In lijn met de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs komt de Europese Commissie met een plan: de European Green Deal.
  3. Het Europees Parlement: Het voorstel wordt besproken in het Europees Parlement (EP) en die kijken of het een goed plan is. Het EP mag het plan ook veranderen. Hierna stemt het EP over het plan met een meerderheid. 
  4. De Raad van de Europese Unie: Het voorstel wordt besproken in de Raad van de Europese Unie. Ook de Raad moet het voorstel goedkeuren met een meerderheid. 
  5. Onderhandelingen: Indien nodig zijn er onderhandelingen tussen de Commissie, het Parlement en de Raad om een akkoord te bereiken. 
  6. Het plan is goedgekeurd: Na alle onderhandelingen en mogelijke wijzigingen wordt het definitieve voorstel ter goedkeuring voorgelegd aan zowel het Europees Parlement als de Raad. Beide moeten het voorstel goedkeuren. 
  7. Uitvoering door de lidstaten: Alle lidstaten moeten de wetgeving aannemen en uitvoeren om de doelstellingen van de European Green Deal te bereiken. 
  8. Uitvoering gemeente Opmeer: In de gemeente Opmeer worden specifieke acties ondernomen om de doelstellingen van de European Green Deal te bereiken, zoals het werken aan duurzaamheid en groene energie.  

Zo stem jij in de gemeente Opmeer! 

Wanneer mag je stemmen? 

  1. Je bent 18 jaar of ouder;
  2. Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een paspoort van een ander land in de Europese Unie, en je woont in Nederland. 

Hoe werkt het stemmen? 

  1. Je krijgt je stempas thuis
  2. Kies een politieke partij en een kandidaat
  3. Ga naar het stembureau
  4. Lever je stempas in en laat je identiteitskaart zien
  5. Je krijgt een stembiljet
  6. Kleur 1 vakje rood 
  7. Doe je stembiljet in de stembus 
  8. De uitslag 

Contactgegevens: Gemeentehuis Opmeer, Klaproos 1, 1716 VS Opmeer, Telefoon: 0226-363 333, Email: gemeente@opmeer.nl

Stemlocaties in de gemeente Opmeer 

Alle stembureaus zijn toegankelijk voor mindervaliden. Bij alle stembureaus is een rolstoelvriendelijk stemhokje aanwezig.

  • Gemeentehuis, Klaproos 1, 1716 VS Opmeer 
  • ’t Kerkhuys, Spanbroekerweg 37, 1715 GH  Spanbroek
  • Sint Parochie Bonifatius, Spanbroekerweg 186, 1715 GV Spanbroek
  • Wijksteunpunt De Lindehof, Graaf Willemstraat 27, 1718 BR Hoogwoud
  • Café De Stompe Toren, Schoolstraat 40, 1719 AW Aartswoud
  • Stichting Theresiahuis, Vekenweg 2, 1663 BA De Weere
  • Hockeyclub Spire De Weijver 7, 1718 CG Hoogwoud
  • Brandweerkazerne Opmeer, ’t Bon 8, 1716 DM Opmeer
  • Wijksteunpunt De Schakel, Pastoor Meriusstraat 2, 1715 VA Spanbroek