Toeslagenaffaire Belastingdienst
Hulp voor gedupeerden van de toeslagenaffaire
De Belastingdienst heeft bij veel ouders kinderopvangtoeslag onterecht teruggevraagd. Dit staat bekend als de ‘toeslagenaffaire’. Is dit bij u gebeurd? Het wijkteam van de gemeente Opmeer helpt u graag.
Hebt u zich gemeld bij de Belastingdienst, omdat u gedupeerd bent? Dan vragen zij aan u of u hulp wil krijgen. En of zij uw gegevens aan het wijkteam van de gemeente mogen doorgeven. U kunt ook altijd zelf contact met het wijkteam opnemen.
Waarmee kunnen wij u helpen?
We kunnen bij veel verschillende dingen helpen. Bijvoorbeeld bij het op orde brengen van uw administratie, hulp bij geldzorgen of schulden. Maar ook bij een dreigende huisuitzetting, problemen met werk, (psychische) gezondheid of als u of uw kinderen op een andere manier ondersteuning nodig heeft. We kunnen u ook helpen bij het contact met de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) van de Belastingdienst of door een luisterend oor te bieden voor alles wat u hebt meegemaakt.
Hulp is gratis
In een gesprek met een medewerker van het wijkteam kijkt u samen welke hulp nodig is. U hoeft hiervoor niet te betalen. Sommige hulp krijgt u vanuit het wijkteam zelf. Het kan ook zijn dat we voor sommige vragen samen met u contact opnemen met een organisatie die u verder kan helpen.
Neem contact op met het wijkteam
Bel 0226-363333 (op maandag t/m donderdag van 9.00 - 17.00 uur, op vrijdag van 9.00 - 12.00 uur). Of stuur een e-mail naar wijkteam@opmeer.nl.
Adempauze en kwijtschelden van schulden bij de gemeente
Hebt u schulden bij de gemeente? Dan hebt u een brief gekregen met uitleg over een ‘adempauze’. Dit is een periode waarin we stoppen met het door u laten betalen van schulden die u bij de gemeente hebt. Een ander woord voor deze periode is ‘moratorium’. Zo gauw duidelijk is dat u recht hebt op kwijtschelding, krijgt u opnieuw een brief.
Kwijtschelden private schulden
Hebt u een brief gekregen waarin de belastingdienst heeft bevestigd dat u een gedupeerde bent van de kinderopvang toeslagaffaire? En hebt € 30.000 of meer gekregen? Dan betaalt de SBN (Sociale banken Nederland) de meeste achterstanden af die ontstaan zijn tussen 1 januari 2006 en 1 juni 2021 en die vóór 1 juni 2021 opeisbaar waren. U kunt deze schulden indienen bij het online loket van de SBN. Hier staan ook de voorwaarden waar u aan moet voldoen.
Kijk voor alle regelingen (ook voor bijvoorbeeld ex-partners of nabestaanden) op https://herstel.toeslagen.nl/herstelregelingen/
Meer informatie voor kinderen van gedupeerde ouders
Zijn jouw ouders gedupeerd door de toeslagenaffaire? Dan heb je waarschijnlijk een brief van de Belastingdienst gekregen met informatie over de Kindregeling. In de brief staat dat je een geldbedrag krijgt en dat je voor hulp terecht kan bij de gemeente. Het wijkteam van de gemeente Opmeer helpt je graag verder. Bijvoorbeeld als je hulp nodig hebt bij het volgen van onderwijs. Of je hebt geldproblemen of problemen met werk. Het kan ook zijn dat je niet lekker in je vel zit of wil praten over wat je is overkomen. De medewerker van het wijkteam kijkt graag samen met jou wat de toeslagenaffaire voor jou heeft betekend en denkt graag met je mee over wat je kan helpen. De hulp is gratis.
De Belastingdienst mag jouw gegevens niet zomaar aan het wijkteam van de gemeente doorgeven. Dat komt door de privacywet. Daarom vragen we jou om bij problemen zelf contact op te nemen met het wijkteam. Bel 0226-363333 (op maandag t/m donderdag van 9.00 - 17.00 uur, op vrijdag van 9.00 - 12.00 uur). Of stuur een e-mail naar wijkteam@opmeer.nl.
Op kindregelingvoorjou.nl lees je verder alle informatie over de Kindregeling. Daar lees je wanneer je er recht op hebt, wat de hoogte van het geldbedrag is en wanneer je een brief krijgt.