Stolpenbeleid

Kenmerkend voor West-Friesland zijn de mooie stolpboerderijen. Dankzij hun plek, het erf met bijgebouwen, de beplanting en sloten rondom zijn zij beeldbepalend voor de omgeving. Een deel is benoemd tot monument. Deze panden mogen niet zomaar verbouwd of gesloopt worden. Een verdwenen stolp of authentiek detail is immers onvervangbaar.

De gemeente Opmeer en de provincie Noord-Holland zijn trots op de stolpboerderijen. We koesteren de waardevolle status en willen deze zoveel mogelijk behouden en beschermen 

Wilt u wijzigingen aanbrengen aan uw stolp?

Wilt u:

  • Uw stolp splitsen, (ingrijpend) verbouwen, renoveren of (deels) slopen? 
  • Werkzaamheden uitvoeren aan een bijzonder erf, een sloot dempen of waardevolle begroeiing (zoals poortwachters en boomgaarden) kappen?
  • De agrarische of woonbestemming wijzigen van naar een recreatieve bestemming?  

Dan heeft u een omgevingsvergunning nodig en gaan wij met u in gesprek.

Wij kijken graag met u mee naar uw plannen en wat ze betekenen voor het beeld in de omgeving. Ook kijken we naar de meerwaarde die uw plannen hebben voor dat beeld en welke invloed het heeft op de structuur en karakteristieke uitstraling (bepaald door oppervlakte, goothoogte, dakhelling en kenmerkende indeling. Daarnaast bespreken we:

  • de bouwtechnische staat;
  • de bouwhistorische waarde;
  • de mogelijkheden voor herbestemming en verduurzaming.

Het slopen van een stolp wordt alleen toegestaan als de bouwtechnische kwaliteit van de stolp zo slecht is dat deze niet meer hergebruikt kan worden. Dat kan ook gelden voor delen die niet meer waardevol zijn en bij sloop van de karakteristiek van de stolp niet aantasten [deze moet even uitgelegd worden].

Meer informatie vindt u op de website van de provincie: Structuurvisie in paragraaf 3.2 van de Nota uiterlijk van bouwwerken.

Werkzaamheden met een vergunningsplicht of meldingsplicht

De gemeente Opmeer wil het karakter van de lintbebouwing, waarvan stolpen onderdeel zijn, behouden. Dat geldt ook voor markante bouwwerken zoals veldschuren, bruggen, hooivijzels, sloottaluds, bebouwingsvrije zones langs sloten en soms de zichtlijnen over het erfpad naar het landschap.

BELANGRIJK: 
Als u uw stolp wilt renoveren of verbouwen, neemt u dan altijd eerst contact op met de gemeente. Hoe eerder u dat in het (ver)bouwproces doet, hoe beter het is. Wij kunnen voor duidelijkheid zorgen en aangeven wat er wel of niet mag en wat wenselijk is.

Afspraak maken

De afspraak kan plaatsvinden op het gemeentehuis of op het perceel waar de aanvraag over gaat. Als u naar het gemeentehuis komt, neem dan recent fotomateriaal mee waarop de huidige staat en het overzicht van gebouwen, groen en sloten goed zichtbaar zijn. De gemeente helpt u op weg met het doorlopen van de juiste stappen.

Bouwkundig adviseurs

Daarnaast adviseren we u om contact op te nemen met de Boerderijenstichting Noord-Holland, www.boerderijenstichting.nl. Bouwkundig adviseurs van deze stichting brengen (op verzoek) ook bezoeken aan stolpen en kunnen adviseren over verbouw, renovatie of restauratie. 

Kosten

Voor een vooroverleg of vervolgoverleg betaalt u kosten. Informeer hiernaar bij de gemeente via telefoonnummer 0226 - 363 333 of stuur een e-mail naar gemeente@opmeer.nl. Mocht het nodig zijn om de Stichting Historisch Spanbroek Opmeer of andere partijen te raadplegen, dan komen er extra kosten bij.