Opvanglocatie COA

Noodopvang Asielzoekers in Opmeer

Door de enorme toestroom van vluchtelingen is er behoefte aan opvangplekken. De gemeenteraad van Opmeer besloot gehoor te geven aan een dringend verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) voor een noodopvanglocatie. Deze locatie werd gevonden aan de Dreef 4 in Opmeer. Op dit moment worden daar ruim 200 asielzoekers opgevangen.

COA verantwoordelijk voor noodopvanglocatie 

Het COA is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken op de locatie. De gemeente vertrouwt erop dat het COA zorgt voor een comfortabel verblijf voor de asielzoekers. Inwoners kunnen erop rekenen dat de gemeente in overleg met het COA de juiste maatregelen treft om de situatie buiten de poort leefbaar te houden.

Heeft u vragen?

Voor antwoord op uw vragen kunt u het overzicht van Meest Gestelde Vragen lezen. Staat uw vraag daar niet bij, dan is het COA uw eerste aanspreekpunt. U kunt hen bereiken via telefoonnummer 06 – 29 66 18 11 (24/7 bereikbaar). Alleen bij calamiteiten buiten de poort neemt u contact op met de politie of de gemeente Opmeer.

Meest gestelde Vragen - Noodopvang Opmeer

Waarom opvang van asielzoekers?

Als gevolg van de spreidingswet hebben gemeenten een wettelijke verplichting en een opgave om vluchtelingen op te vangen.

Wie is verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers?

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers. Dit is een organisatie die werkt voor het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Het COA werkt onder andere samen met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en gemeenten.

Hoe komen asielzoekers terecht in een opvanglocatie?

Wie asiel aanvraagt in Nederland, moet zich melden bij een aanmeldcentrum van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Daarna worden asielzoekers opgevangen in een centrale ontvangstlocatie van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Wie betaalt de opvang van asielzoekers?

Voor de opvang stelt het Rijk financiële middelen beschikbaar.

Wat is het verschil tussen een Asielzoekerscentrum (AZC) en noodopvang?

Asielzoekers worden in een AZC opgevangen. Dit is vaak een vaste locatie. Omdat er niet genoeg plekken zijn in de reguliere AZC's, worden mensen opgevangen in de noodopvang. De huidige locatie in de gemeente Opmeer is een noodopvanglocatie.

Welke rol spelen de provincie en gemeente bij de opvang van asielzoekers?

Gemeenten zoeken naar geschikte locaties voor nieuwe opvangcentra. De provincie speelt hierin een ondersteunende rol, bijvoorbeeld door het verlenen van vergunningen.

Meer informatie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/asielbeleid/aanpak-crisis-opvang-asielzoekers

Hoeveel asielzoekers vangt Nederland op?

Het asieldashboard (https://geoapps.noord-holland.nl/dashboards/2023_001_Asieldashboard.htm) laat zien hoe Noord-Holland, de verschillende veiligheidsregio’s en gemeenten er op dit moment voor staan met de opvang voor asielzoekers en Oekraïners en de huisvesting van statushouders.

Waar zijn de asielzoekers in Opmeer gehuisvest?

De gemeente Opmeer gaf het COA toestemming voor plaatsing van een noodopvang aan de Dreef 4 in Opmeer.

Hoeveel asielzoekers vangt Opmeer op?

In de opvang wonen ruim 200 bewoners. Dit aantal kan schommelen.

Hoe lang duurt de opvang?

De locatie aan de Dreef 4 in Opmeer is beschikbaar gesteld tot 26 april 2025.

Wie is verantwoordelijk voor de noodopvang?

Het COA is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken op de locatie, als ook voor het onderhoud en technische staat van het complex. De gemeente vertrouwt erop dat het COA de juiste maatregelen treft om te zorgen voor een comfortabel verblijf voor de asielzoekers.

Hoe zijn de bewoners gehuisvest?

Er is sprake van een basisinrichting zonder veel luxe, die volstaat voor de noodopvang van een half jaar. Bewoners overnachten in een cabin, welke is ingericht met bedden, stoelen, kasten, een tafel en een prullenbak. Op het terrein is een gezamenlijke keuken, een ruimte voor recreatie en een buitenspeelveld.

Hoe valt de groep die in Opmeer woont te beschrijven?

Deze groep verbleef eerder in Wervershoof. De samenstelling is onderhevig aan wisselingen. Onder de inwoners bevinden zich gezinnen met kinderen en alleenstaanden. Een aantal bewoners maakt onderdeel uit van de lhbtiq+-gemeenschap. Sommigen zijn getraumatiseerd of hebben psychische problemen. Het merendeel van de asielzoekers is oorlogsslachtoffer.

Onder hen zijn mensen die aan het begin van de procedure staan. De IND heeft nog geen beslissing genomen of zij een verblijfsvergunning krijgen.

Worden de bewoners bekend gemaakt met de Nederlandse gebruiken?

Het COA informeert de bewoners over de huisregels, de grondwet en de Nederlandse gebruiken.

Hoe is de medische zorg geregeld?

Asielzoekers kunnen aanspraak maken op de Regeling Medische Zorg Asielzoekers (RMA). Het grootste deel van deze regeling komt overeen met het basispakket van de zorgverzekeringswet. De RMA dekt ook een deel van de zorg die onder de wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) en de Wet Langdurige Zorg (Wlz) valt.

Het COA verzorgt tandartszorg en beschikt over een arts die verschillende opvangcentra bezoekt.

Hoe ziet het dagelijkse programma eruit van de asielzoekers?

Bewoners kunnen aan vrijwilligerswerk doen (in de opvang of buiten de opvang) of hebben in sommige gevallen een (tijdelijke) baan. Kinderen tot 18 jaar gaan naar school en kunnen meedoen aan activiteiten. Het COA verzorgt trainingen waar men aan kan deelnemen. Daarnaast hebben bewoners sociale contacten.

Mogen bewoners het terrein van de noodopvang verlaten?

De toegangspoort van de locatie is altijd open, bewoners kunnen vrij in- en uitlopen.

Mogen asielzoekers werken?

Als een vluchteling zes maanden in een asielprocedure zit kan er een Burger Service Nummer (BSN) worden aangevraagd en mag er werk worden gezocht. Werken kan alleen als de werkgever een tewerkstellingsvergunning (TWV) heeft.

Kunnen asielzoekers ingeschakeld worden voor vrijwilligerswerk?

Bewoners mogen zowel binnen als buiten de opvanglocatie vrijwilligerswerk uitvoeren.

Gaan de kinderen naar school?

De kleuters gaan naar verschillende basisscholen in Opmeer. Kinderen vanaf groep 3 krijgen onderwijs op basisschool de Koet in Midwoud.

Wanneer krijgen asielzoekers een woning?

Het Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) bepaalt of vluchtelingen een verblijfsvergunning krijgen. Vanaf het moment van verkrijging zijn zij statushouder. Statushouders hebben het recht verkregen op woningtoewijzing. Het Rijk bepaalt hoeveel statushouders een gemeente moet huisvesten. De provincie ziet erop toe dat gemeenten deze hoeveelheid nakomen. Om de doorstroom te bevorderen, plaatst Opmeer statushouders via het eigen woningbedrijf en via de wooncorporatie die in onze gemeente woningen heeft.

Asielzoekers moeten zich inschrijven in de gemeente. Hoe gaat dat?

Asielzoekers die zich willen inschrijven moeten zich melden bij het COA. Bij de infobalie van het COA is een verhuisformulier beschikbaar. De infobalie is geopend op ma/woe/vr van 10.00-11.00 uur. De inschrijving verloopt daarna op de normale wijze via Burgerzaken van de gemeente Opmeer.

Kan ik een bijdrage leveren aan de opvang van asielzoekers? Kan ik vrijwilligerswerk doen?

Inwoners van de gemeente kunnen zich als vrijwilliger aanmelden bij COA Opmeer. Bewoners, inwoners, kinderen en verenigingen kunnen aan elkaar gekoppeld worden.

Kan ik op bezoek bij de noodopvang?

Over enige tijd organiseert het COA koffieochtenden. De communicatie daarover is de verantwoordelijkheid van het COA.

Waar kan ik terecht als ik vragen heb?

Het COA is het eerste aanspraakpunt bij vragen en meldingen over de opvang en haar bewoners. Het COA is 24/7 bereikbaar via telefoonnummer 06 – 29 66 18 11.

Hoe is het toezicht geregeld?
  • Op het terrein van de noodopvang is 24/7 toezicht aanwezig. 
  • Toezichthouders beantwoorden tevens de vragen van bewoners. 
  • Aan de Opmeerderweg is cameratoezicht aanwezig.
Wie kan ik bereiken bij calamiteiten?

Inwoners kunnen erop rekenen dat de gemeente in overleg met het COA de juiste maatregelen treft om de situatie buiten de poort leefbaar te houden. Ondanks goede ervaringen met de groep en de aanwezigheid van cameratoezicht kan het voorkomen dat iemand voor enige onrust zorgt. In dat geval wordt de overlastgever aangesproken op zijn/haar gedrag en worden er vervolgens passende maatregelen genomen. Zo houden we opvanglocaties veilig en de omgeving leefbaar. 

  • Voor algemene vragen en opmerkingen neemt u contact opnemen met het COA: 06 – 29 66 18 11 (24/7 bereikbaar)
  • Als zich een situatie voordoet buiten de poort, dan belt u de politie: 0900-8844 of bij spoed: 112. In geval van calamiteiten buiten de poort neemt politie of gemeente contact op met het COA. Het COA corrigeert bewoners indien nodig. 
Contactgegevens COA

De contactgegevens van het COA vindt u op https://www.coa.nl.

Het COA is 24/7 bereikbaar via telefoonnummer 06 – 29 66 18 11.