Gemeente Opmeer voert verbeterpunten uit burgerpeiling door

Naar aanleiding van de burgerpeiling Waar Staat Je Gemeente? die afgelopen zomer is gehouden, is gemeente Opmeer aan de slag gegaan met verbetering van haar organisatie. Een aantal thema’s is al tegen het licht gehouden en andere zullen in de komende tijd worden opgepakt. Hieronder vindt u puntsgewijs wat er al is gedaan en wat we nog gaan doen.

Dienstverlening

Doorontwikkeling dienstverlening is een doorlopend project binnen het gemeentehuis van Opmeer. Dit jaar en komend jaar richten we ons op het meten en verbeteren van het contact dat u als inwoner met ons heeft. Hieronder vallen onderwerpen als de herziening van standaard correspondentie en de digitalisering van onze producten. Ook komen we onze afspraken omtrent servicenormen en klantbeloftes na zoals we die in ons kwaliteitshandvest hebben vastgelegd.

Participatie

Gemeente Opmeer betrekt u als inwoner graag en veelvuldig bij de stappen die wij zetten (participatie), want samen bereiken we meer. Soms vergeten we echter om u daarover te informeren. Om de participatie te kunnen optimaliseren, gaan we het huidige beleid komend najaar dan ook actualiseren. In dit proces wordt ook de rol van de dorpsraden of het inzetten van een burgerpanel onderzocht. Ook wordt het als leidraad gebruikt om overheids- en burgerparticipatie in te zetten en zo te voldoen aan de doelen gesteld in onze opgave Bereikbaar Bestuur.

Groenbeleidsplan

In 2025 treedt ons nieuwe groenbeleidsplan in werking. Hierin zijn de onderwerpen biodiversiteit, klimaatadaptatie, duurzaamheid, gezondheid en welzijn meegenomen. Daarvan gaat u wat merken, want Opmeer zal bloemrijker worden en daarmee een groenere en een meer natuurlijke uitstraling krijgen. Om deze toenemende verscheidenheid aan flora en fauna in stand te houden, zal er minder worden gemaaid in de openbare ruimte.

Communicatie

Wij vinden het belangrijk om u tijdig en volledig te informeren. Daarom zorgen we ervoor dat de website actuele informatie bevat, die gemakkelijk is te vinden. Dit wordt op het ogenblik getoetst door middel van een zogeheten ‘website APK’. Daarnaast informeren wij u via verschillende sociale mediaplatformen en zullen we andere kanalen aanboren als daartoe aanleiding is. De verkenning van digitale wegen om optimaal met u te kunnen communiceren, is een constant proces. 

Omgevingswet

Sinds 1 januari 2024 is de Omgevingswet van kracht. Hierdoor wordt er tussen verschillende overheden nauwer samengewerkt bij bouwaanvragen (initiatieven) die door u worden ingediend. Binnen de gemeente ontwikkelen we nu een intaketafel en een omgevingstafel. Hierdoor kunnen we in een vroeg stadium kijken naar bijvoorbeeld haalbaarheid op gebieden als ruimtelijke ordening of versterking van economie of toerisme. Anderzijds heeft u als initiatiefnemer een grotere rol bij het betrekken van de omgeving bij het indienen van uw plannen. 

Veiligheid

Sinds 1 augustus 2023 heeft gemeente Opmeer 2 BOA’s in dienst. Deze capaciteitsuitbreiding is in lijn met de uitkomsten van het onderzoek en ondersteunt daarmee uw behoefte. De BOA’s zorgen voor meer veiligheid en een betere leefomgeving door toe te zien op handhaving van de regels en vooral het gesprek te voeren met u en onze ondernemers.

Burgerpeiling

Om de 2 jaar vragen we u om uw mening door middel van een burgerpeiling. Het huidige ingezette beleid sluit aan op de uitkomst van de peiling van 2023. Wij zetten nog wel de puntjes op de i om tot optimale verbeteringen te komen. Het voornemen is dat in 2025 opnieuw om uw mening gaan vragen.