Omgevingsvisie
Alle gemeenten in Nederland stellen een Omgevingsvisie op. Een Omgevingsvisie bepaalt de koers richting onze toekomstige woon- en leefomgeving. Het gaat dan ook over allerlei onderwerpen die daarop van invloed zijn, zoals: verkeer en vervoer, wonen, water, milieu, landbouw en duurzaamheid. Ook sociaal-maatschappelijke onderwerpen komen aan de orde. Bijvoorbeeld: Hoe gaan we om met voorzieningen? Hoe werken we aan een inclusieve samenleving? En, wat te doen met vergrijzing?

Samen koers bepalen | participeren
Omdat de Omgevingsvisie iedereen in Opmeer aangaat, willen we deze opstellen in samenwerking met inwoners, ondernemers en verenigingen uit Opmeer. En met ketenpartners, zoals het waterschap en de provincie. Er ligt al een goede basis: we pakken de uitkomsten van onze Toekomstvisie Opmeer 2030 weer op. Dit document is het resultaat vanuit eerdere gesprekken met onze inwoners, verenigingen, ondernemers, dorpsraden en adviesraden. In de toekomstvisie hebben we vier scenario’s onderzocht. Hieruit kwam een voorkeur naar boven voor de scenario’s “Gemoedelijk en gezellig” en “Samen sterk”. De Omgevingsvisie wordt de ruimtelijke uitwerking van deze Toekomstvisie.
Ook de landelijke- en provinciale omgevingsvisies geven richting aan onze gemeentelijke omgevingsvisie. En tot slot geeft ook het Pact van Westfriesland richting aan de koers voor de toekomst van Opmeer die we regionaal bepaald hebben.
De route naar de Omgevingsvisie
Bij het opstellen van de Omgevingsvisie wordt de gemeente ondersteund door BRO, een adviesbureau gespecialiseerd in ruimtelijke ontwikkeling. Mede naar aanleiding van de twee scenario’s uit de Toekomstvisie werkt BRO aan ruimtelijke varianten*. Wat zou het voor onze gemeente betekenen als we kiezen voor ‘Gemoedelijk gezellig’ en wat zou het betekenen als we kiezen voor ‘Samen sterk’? We gaan gezamenlijk in gesprek over de ruimtelijke bouwstenen die de beide scenario’s opbouwen. We kijken naar wat de keuzes betekenen voor verschillende thema’s. De omgevingsvisie wordt opgebouwd aan de hand van zes thema’s:

- Vitale dorpen en vitale gemeente
- Zorgzame en veilige gemeenschap
- Duurzame toekomst
- Aantrekkelijk landschap en hoogwaardig erfgoed
- Bereikbaar Opmeer
- Economisch vitaal
Omgevingsplan
Bij een Omgevingsvisie hoort ook een Omgevingsplan. De Omgevingsvisie legt de koers op hoofdlijnen vast, het Omgevingsplan zorgt voor de juridische verankering en is technisch ingestoken. Het Omgevingsplan wordt opgesteld wanneer de Omgevingsvisie op hoofdlijnen bekend is. De formele besluitvorming over beide stukken gaat gelijk op óf gaat zo kort mogelijk na elkaar – ervaring leert dat later in het proces deze haalbaarheid beter ingeschat kan worden.
Planning
Afgerond: Toekomstvisie opgesteld - 2021
Door bewoners, verenigingen, dorpsraden, ondernemers, ketenpartners
Afgerond: Bureaus gezocht en geselecteerd, voorbereiding komend traject - 2024
Door gemeente: bureau BRO, bureau De Wijde Blik
Afgerond: Van toekomstvisie naar koersdocument - 1e kwartaal 2025
Toekomstvisie waar nodig actualiseren en verwerken tot Koersdocument door BRO in gesprekken met medewerkers, college en raad
Momenteel bezig: Afronden Koersdocument, opstellen ruimtelijke varianten* - 2e kwartaal 2025
Gesprekken met ketenpartners, dorpsraden en verenigingen
Nog te doen: De Toekomst-tweedaagse - 3e kwartaal 2025
Bijeenkomsten over ruimtelijke varianten en bijbehorende onderwerpen. Participatieronde** met inwoners en ondernemers, ophalen voorkeuren
Nog te doen: Uitwerken ruimtelijke voorkeursvariant, concept Omgevingsvisie en concept Omgevingsplan - 4e kwartaal 2025
Volgende participatieronde** met inwoners en ondernemers, toetsen voorkeursvariant
Nog te doen: Raadsbespreking voorkeursvariant en concept Omgevingsvisie, informeren nieuwe raad - 1e kwartaal 2026
Gevolgd door terinzagelegging Omgevingsvisie en -plan, met informatiebijeenkomst. Vervolgens inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden
Nog te doen: Besluitvorming Omgevingsvisie - 2e kwartaal 2026
Gemeenteraad: besluitvorming Omgevingsvisie en mogelijk ook Omgevingsplan
Nog te doen: Omgevingsvisie en -plan vervangen bestemmingsplannen - 3e kwartaal 2026/2027
Zodra de omgevingsvisie en het omgevingsplan gereed zijn, worden deze ook in het Omgevingsloket geplaatst. De visie en het plan vervangen dan de oude bestemmingsplannen:
- Omgevingsvisie half 2026 gereed
- Omgevingsplan in 2027 gereed
*) Wat zijn ruimtelijke varianten?
Voor het opstellen van onze visie maken we een keuze hoe we de visie opstellen. Er zijn drie varianten:
- Geen gebiedsgerichte uitwerking.
Alle uitspraken en doelen in onze omgevingsvisie worden niet gekoppeld aan een locatie.
- Gebiedsgerichte uitwerking op gemeentelijk niveau (gebiedsoverstijgend).
Uitspraken en doelen in de omgevingsvisie worden gekoppeld aan een globale locatie, deze maken we zichtbaar op een kaart van de gemeente.
- Gebiedsgerichte uitwerking door middel van deelgebieden (gebiedsgericht).
Doelen en activiteiten verschillen per deelgebieden, deze worden meer in detail op een kaart weergegeven. Deelgebieden kunnen zijn: Kernen versus buitengebied | Kernen apart | Buitengebied opknippen | Woonwijken | Bedrijventerrein | Agrarisch | Linten | Natuur… en meer.
**) Participatie
Participatie over de omgevingsvisie is vastgelegd in de Omgevingswet, zie Rijksoverheid.nl | Omgevingswet. Participatie doen we met alle belanghebbenden; inwoners, verenigingen, organisaties, ondernemers, regiogemeenten en ketenpartners. We bepalen welke ruimte er is voor ontwikkeling en bijvoorbeeld waar de natuur voorrang heeft en houdt. We zijn samen verantwoordelijk voor de kwaliteit en ontwikkeling van onze leefomgeving. Daarom worden er in het proces van het opstellen van de omgevingsvisie Opmeer momenten georganiseerd waarop ieder kan en mag meedenken. Meer weten over participatie in Opmeer? Kijk op Opmeer.nl/participatie
In de participatie worden we ondersteund door communicatiebureau De Wijde Blik, die dit vastlegt in een participatierapport. Na verwerking van ieders inbreng ligt er een ruimtelijke voorkeursvariant. Uiteindelijk neemt de gemeenteraad van Opmeer een besluit over de Omgevingsvisie. Het participatierapport helpt de gemeenteraad om een afgewogen besluit te nemen.