Omgevingsvergunning en omgevingsloket

Voor bepaalde werkzaamheden aan of om uw huis of bedrijfspand hebt u een omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld als u gaat (ver)bouwen, slopen, een alarminstallatie plaatst of een boom wilt kappen.

Heeft u een idee, plan of initiatief dat zorgt voor een verandering in de leefomgeving? Dan is het handig om vooraf met uw buren (en andere belanghebbenden) in gesprek te gaan over uw plannen. Neem de reacties vanuit uw gesprek(ken) op in uw vergunningsaanvraag. 

De vergunningsaanvraag of melding verloopt via https://omgevingswet.overheid.nl/.Het omgevingsloket is gevuld met alle informatie over de leefomgeving in alle provincies.

BELANGRIJK: De vergunningscheck helpt u ook al op weg bij het doen van de juiste aanvraag. De gegevens die u bij de check invult worden meegenomen bij de daadwerkelijke vergunningsaanvraag. Ons advies: Begin altijd bij de vergunningscheck.

Wat gebeurt er met aanvragen van vóór 1 januari 2024?

Aanvragen die voor 1 januari 2024 via het OLO zijn ingediend, kunnen nog een half jaar - tot 1 juli 2024 - via het OLO worden aangevuld.  Deze aanvragen worden, tot die tijd, ook volgens de ‘oude’ wetgeving beoordeeld en behandeld. Meer informatie: Van Omgevingsloket online (OLO) naar een nieuw Omgevingsloket - Kenniscentrum InfoMil

Problemen?

Het Omgevingsloket – ook DSO | Digitaal Stelsel Omgevingswet genoemd – is door zijn vele informatie en lange vragenbomen niet altijd een heel makkelijk (landelijk) systeem. Ook voor de gemeenteambtenaren is het een nieuw systeem waarin we samen onze weg moeten vinden. Al werkende wordt het systeem wel steeds vaker aangepast en eenvoudiger gemaakt, door de rijksoverheid. Waar dat mogelijk is doen we als gemeente aanpassingen.

2x bevestiging 

Zodra u bij het indienen van uw aanvraag in het DSO op de knop 'verzenden' drukt, ontvangt u vanuit dit systeem een bevestiging dat uw aanvraag is verzonden. 

U ontvangt ook een aparte bevestiging vanuit de gemeente. Heeft u na twee weken, na de ontvangstbevestiging vanuit het DSO, nog geen ontvangstbevestiging (dit is een digitale brief vanuit de gemeente) ontvangen? Neem dan contact op met de gemeente via: gemeente@opmeer.nl.

Heeft u problemen met een aanvraag of melding in het Omgevingsloket? Stel uw vragen. Heeft u tips? Geef ze door. Neem contact op met de gemeente, via: Klant Contact Centrum Opmeer op telefoonnummer 0226 - 363 333, of per e-mail via gemeente@opmeer.nl

Meer weten over de vergunningsaanvraag en de specificaties van bouwtekeningen? Omgevingsvergunning | Gemeente Opmeer

Heeft u vragen over natuur, bodem, water en veiligheid?

Heeft u vragen over natuur (dieren en groen), bodem, zwemwater en vaarwegen ga dan naar de website van de Omgevingsdienst.

De Omgevingsdienst verzorgt voor diverse overheidsorganisaties (waaronder onze gemeente) de vergunningverlening, het toezicht en de handhaving op het gebied van milieu, veiligheid, duurzaamheid en circulaire economie.

Thema’s waar de Omgevingsdienst u informatie over, of vergunningen voor kan verstrekken:

  • Afval
  • Asbest
  • Bodem
  • Duurzaamheid
  • Energie
  • Geluid(overlast)
  • Geur(overlast)
  • Natuur
  • Omgevingsveiligheid
  • (zwem)Water(kwaliteit)

Voor alle onderwerpen en up-to-date informatie, kijk op: Menu - ODNHN.

Openingstijden kantoor Omgevingsdienst:

Maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 16.30 uur.
Telefoonnummer: 088 - 10 21 300.

Hoe werkt een Omgevingsplanactiviteit?

Heeft u een omgevingsvergunning voor een omgevingsplanactiviteit (OPA) nodig? De gemeente toetst dan of het bouwwerk binnen de omgeving past. Heeft u voor de bouwactiviteit een technische vergunning nodig? Dan moet u deze aanvragen. Daarin laat u zien hoe uw bouwwerk voldoet aan het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) en waarvoor u het wilt gaan gebruiken. Wilt u een gevolgklasse 1 bouwwerk (zoals een woonhuis of eenvoudige bedrijfshal) bouwen? Dan moet u een melding doen. Aan het behandelen van een aanvraag zitten kosten verbonden.

Voor meer informatie zie ook het onderwerp: Wet kwaliteitsborging voor bouwen.

Schema voor het indienen van een plan tot verbouwing.