Monument verbouwen, herstellen of onderhouden
Wat is het?
Als u uw monument wilt verbouwen of herstellen, hebt u in de meeste gevallen een omgevingsvergunning nodig van de gemeente. Check via Omgevingsloket of u een vergunning moet aanvragen.
De gemeente Opmeer kent geen gemeentelijke monumenten. Als u een bouwwerk in aanmerking wilt laten komen als rijksmonument of provinciaal monument, dan kunt u respectievelijk met het rijk en de provincie contact opnemen.
Kijk voor meer informatie op de website de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed of raadpleeg de brochure.
De gemeente Opmeer kent wel een subsidieregeling voor molens en kerktorens in de gemeente.
Voor meer informatie kunt u bellen met de gemeente telefoon 0226 - 363 333 of mailen naar gemeente@opmeer.nl
Wat moet ik doen?
Rijksmonumenten (gebouwen van 50 jaar en ouder)
Rijksmonumenten vertegenwoordigen landelijk gezien een bepaalde cultuurhistorische, architectuurhistorische en/of stedenbouwkundige waarde. Om in aanmerking te komen voor een subsidie, moeten u als eigenaar van een monument bij het aanvraagformulier een periodiek instandhoudingsplan (PIP) voor zes jaar indienen. Dat PIP moet:
- gebaseerd zijn op een bouwkundig inspectierapport (niet ouder dan twee jaar en bijvoorbeeld opgesteld door een architect of monumentenwacht).
- een overzicht geven van de voorgenomen werkzaamheden.
- de beoogde resultaten beschrijven (bestek, besteksparagraaf of werkomschrijving).
- een meerjarenplan voor de werkzaamheden bevatten.
- een meerjarenbegroting bevatten.
Eigenaren van Rijksmonumenten in de categorie woningen en boerderijen zonder agrarische functie, die fiscaal relevant zijn, kunnen via de belastingdienst (bureau Monumentenpanden te Amersfoort) en het Nationaal Restauratie Fonds in aanmerking komen voor een laagrentende lening.
Extra informatie
Beschermde stads- en dorpsgezichten
De bescherming van stads- en dorpsgezichten is geregeld in het omgevingsplan. Voor panden binnen het beschermd stads- of dorpsgezicht gelden andere regels voor vergunningsvrij bouwen. Dit geldt zowel voor monumenten als niet-monumenten.
Vergunning archeologisch monument
Een archeologisch monument is een terrein dat deel uitmaakt van ons cultureel erfgoed, omdat op of in de bodem resten, voorwerpen of andere historische sporen bewaard zijn gebleven. U vraagt de vergunning voor een archeologisch monument aan bij de gemeente.
De knip
Met de Omgevingswet wordt bouwen in een technisch en ruimtelijk deel gescheiden. Dat levert 2 activiteiten op:
- de technische bouwactiviteit en
- de omgevingsplanactiviteit voor een bouwwerk.
Dit noemen we 'de knip'.
Technische bouwactiviteit
De technische bouwactiviteit gaat over de toets van een aanvraag aan de regels voor de technische bouwkwaliteit uit het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Bijvoorbeeld de constructieve veiligheid van een bouwwerk. Door de knip zijn er meer technische bouwactiviteiten vergunningsvrij, omdat ruimtelijke randvoorwaarden niet langer een rol spelen.
Omgevingsplanactiviteit voor bouwwerk
De toets van het bouwen van een bouwwerk voor het ruimtelijk bouwen, in stand houden en gebruiken van een bouwwerk aan het omgevingsplan noemen we een omgevingsplanactiviteit voor een bouwwerk. Voorbeelden zijn de bouwhoogte en het bebouwingspercentage. Maar ook regels over het uiterlijk van een bouwwerk (welstand) en de functietoedeling in het omgevingsplan.