Week van de jonge mantelzorger: een interview met Eva Bak (14 jaar)

Jonge mantelzorger Eva Bak (14) vertelt: “Zorgen voor mijn zusjes vind ik niet erg. Ik vind het vervelender als mensen naar ze staren.”

Wat voor jou als zo gewoon lijkt, is voor een ander heel bijzonder. De 14-jarige Eva Bak uit Spanbroek komt uit een gezin van vier kinderen. Maar wat anders is bij Eva, ten opzichte van veel leeftijdsgenootjes, is dat zij helpt bij de zorg voor haar twee jonge zusjes Sanne (13) en Julia (9). Sanne en Julia hebben beiden dezelfde energiestofwisselingsziekte. Een gen wat onwetend door hun ouders werd overgedragen, maar pas ver na de geboorte werd ontdekt. De aandoening betekent voor de zusjes dat zij slecht zicht en weinig energie hebben. Voor Julia betekent het ook dat zij soms in een rolstoel zit. 

Eva mag met een gerust hart een jonge mantelzorger genoemd worden. Toch vinden zij en haar moeder die stempel niet nodig. “Ieder huisje heeft zijn kruisje. Bij ons is het misschien zichtbaarder dan bij een ander. Begrip is natuurlijk fijn, maar voor ons gaat het ook zo natuurlijk”, vertelt Eva’s moeder Paulien.

Bescheiden en liefdevol als Eva zelf ook vertelt, weet zij inderdaad niet beter. “Ik heb niet het gevoel dat ik meer moet doen dan andere leeftijdsgenootjes voor hun broertjes of zusjes moeten doen. Maar ik vind het ook niet erg. Ik vind het vervelender als mensen naar Sanne en Julia staren. Het zijn gewoon mijn zusjes.”

Van broodjes smeren tot hulp bij traplopen

Ondanks dat het zorgen voor Eva zo gewoon is, gaat het volgens haar moeder Paulien inderdaad ongemerkt - maar helpt ze wel degelijk veel. “Soms moet Eva helpen met naar bed brengen van Julia. Soms gaat ze mee de trap op of af of helpt ze bij het aankleden. Of bijvoorbeeld even een broodje snijden. Door het slechte zicht en het gebrek aan energie zijn de meiden daarin beperkt”, vertelt ze.

Als Eva nadenkt of er dingen zijn die zij niet kan doen omdat ze jonge mantelzorger is, vertelt ze: “Mijn zusjes kunnen niet alleen thuis zijn. Soms moet ik gelijk na school naar huis. Dan kan ik niet blijven kletsen of iets doen met vriendinnen. Als er iets gebeurt, moet er wel iemand zijn.” 

Het kijken is vervelender dan de zorgen 

Of ze zichzelf als jonge mantelzorger ziet, is voor Eva minder belangrijk dan de vooroordelen of de blikken die het gezin soms moet incasseren. “Als we bijvoorbeeld in een pretpark zijn of door een grote stad lopen, zit Julia in een rolstoel. Mensen staren dan veel. Dat vind ik vervelend. Ik begrijp dat niet. Het is gewoon mijn zusje, er is niets mis met haar. Wij zijn gewoon wie we zijn”, vertelt ze. 

“Daarin merk ik wel dat ik zorgzamer ben. Als ik iemand anders zie met een handicap, heb ik daar geen moeite mee. Ik heb ook een vriendin die een zusje had met een beperking. Wij zijn daarin hetzelfde en merken dat we de wereld anders zien. Als ik nieuwe vriendinnen mee naar huis neem, merk ik het ook dat zij even moeten wennen aan onze situatie. Dan merk ik weer; oja, ik heb twee gehandicapte zusjes.” 

Eva Bak (14) woont samen met haar vader, moeder, zusjes Sanne en Julia en broertje Silvan in Spanbroek. 

Week van de jonge mantelzorger; meld je aan!

In de week van 1 t/m 7 juni is het de Week van de Jonge Mantelzorger. Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren die opgroeien in een gezin met zorgen. Een luisterend oor of ondersteuning is belangrijk. Ben jij een jonge mantelzorger tussen de 4 en 24 jaar, meld je dan aan bij de gemeente Opmeer via www.opmeer.nl/jonge-mantelzorger. De mantelzorger ontvangt dan een mantelzorgwaardering en een bezoek aan zwembad 't Woudmeer voor het hele gezin.