Interview burgemeester: 'Voorkomen van ondermijning is een zaak van ons allen.'
Wie deze maand het gemeentehuis van Opmeer bezoekt, kan er niet omheen. In de ontvangsthal is de tentoonstelling ‘Ondermijning’ opgesteld met tien kleurrijke afbeeldingen van situaties die het daglicht niet kunnen verdragen.
Tentoonstelling ontwikkelt door Provincie
De tentoonstelling ‘Ondermijning’ komt vanuit de provincie Noord-Holland. Het ondersteunt de Noord-Hollandse Norm Weerbare Overheid. Deze norm biedt handvatten voor Noord-Hollandse gemeenten én de provincie zelf om ondermijning en criminele activiteiten te voorkomen. Het draagt eraan bij dat inwoners bewust worden dat we samen onze weerbaarheid kunnen verhogen. De tentoonstelling gaat naar diverse gemeenten, waarvan Opmeer de eerste is.
Reden voor alertheid
Burgemeester Van den Hengel: “De tentoonstelling staat er niet om de mensen ongerust te maken. Opmeer is een veilige gemeente. Toch is het belangrijk dat we ons realiseren dat ook in West-Friesland ondermijning voorkomt en dat onze veiligheid niet vanzelfsprekend is. En dat we samen iets kunnen doen om deze veiligheid te behouden.”
Criminele ondermijning holt de samenleving uit
Ondermijning is een vorm van criminaliteit, waarbij voor illegale activiteiten gebruik wordt gemaakt van legale bedrijven en diensten. Denk daarbij aan drugslabs, illegale prostitutie, zorgfraude en witwaspraktijken in bijvoorbeeld winkelpanden. Het zorgt ervoor dat normen vervagen en het gevoel van veiligheid en leefbaarheid afnemen.
Voorbeelden van ondermijning
Burgemeester Van den Hengel noemt enkele voorbeelden: “De kop van Noord-Holland heeft een groot buitengebied met boerderijen en lege schuren. De verleiding kan groot zijn om een ruimte voor goed geld te verhuren. Er ontstaat een vervelende situatie als later blijkt dat daar een drugslab gevestigd is. Mensen kunnen ook betrokken raken bij malafide uitzendbureaus die ervoor zorgen dat iemand woont en werkt op één locatie, waar de werkgever het paspoort bewaart. Die arbeidskrachten zijn afhankelijk: verliezen zij hun baan, dan verliezen zij ook hun woonplek en is er kans op een zwervend bestaan. Zo’n situatie neigt naar arbeidsuitbuiting of mensenhandel. Daarnaast lezen we in de krant berichten over drugslabs en wantoestanden bij recreatieparken, waar illegale logees verblijven of prostitutie plaatsvindt. Andere voorbeelden zijn kapsalons en nagelstudio’s waar geen klanten komen of pandverhuur voor een plek waar niemand woont.”
Iedereen raakt gedupeerd
Hij vervolgt: “Mensen die éénmaal ‘ja’ hebben gezegd om mee te werken aan een vorm van ondermijning komen in een web terecht waar ze moeilijk uit komen. Ook mensen die er niets mee te maken hebben, raken gedupeerd. Uiteindelijk draait iedereen op voor de gevolgen die ondermijning met zich meebrengt. Zo komen mensen soms niet aan een woning, doordat criminelen flink overbieden. En het saneren van een locatie waar drugsafval is gedumpt kan tonnen kosten. Geld dat de overheid betaalt en op het bordje van de inwoners terecht komt.”
Vaak onder de radar, maar dat wil niet zeggen dat het niet bestaat
Hij vervolgt: “Je weet niet altijd wat er achter de deur gebeurt. Maar op basis van de berichten in de krant kan ik niet zeggen dat in deze regio geen ondermijning voorkomt. We doen er als gemeente alles aan om het te voorkomen. Nieuwe bedrijven worden getoetst als zij zich in de gemeente willen vestigen. Daarnaast doen we een beroep op notarissen en makelaars om niet mee te werken aan bepaalde praktijken.”
Maak melding van verdachte situaties
Het tegengaan van ondermijning is een taak van ons allen. Van den Hengel: “Mensen mogen weten dat ze er zelf iets tegen kunnen doen. Dat ze een verdachte situatie kunnen aangeven bij de politie of onze BOA’s. Dat kan ook anoniem. We kunnen en mogen onze oren en ogen niet sluiten. Door melding te doen houden we onze omgeving veilig. Binnenkort houden onze BOA’s inloopavonden, daar kunnen inwoners in alle privacy vertellen wat hen opvalt.”
Ziet u een verdachte situatie?
Bel de politie op telefoonnummer 112 (Nood)- of 0900-8844 (geen nood) of neem contact op met Meld Misdaad Anoniem, via telefoonnummer 0800-7000. U kunt ook contact opnemen met de Buitengewoon Opsporings Ambtenaar (BOA) van de gemeente. De BOA’s van de gemeente Opmeer zijn bereikbaar via telefoonnummer 0226- 363 333.