Herijking RES en extra voorwaarden zonneweides

Op dit moment wordt Regionale Energie Strategie, ook wel RES 2.0 genaamd, herijkt. In Opmeer zijn er geen wijzigingen dus heeft het college de RES 2.0 vastgesteld. 

In de gemeenten waar wèl wijzigingen zijn doorgevoerd, moeten de gemeenteraden een besluit nemen. In de tussentijd publiceerde het Ministerie van Binnenlandse Zaken in oktober 2023 een brief over het juridisch verankeren van de aangescherpte voorkeursvolgorde voor zonne-energie.

Deze aangescherpte voorkeursvolgorde is uitgewerkt in vier treden: 

  1. zonnepanelen op daken en gevels
  2. zonnepanelen binnen bestaand bebouwd gebied 
  3. zonnepanelen buiten bestaand bebouwd gebied 
  4. zonneweides op landbouw- en natuurgronden 

Bij deze laatste trede wordt vermeld dat toepassing in principe ongewenst is, tenzij aan extra voorwaarden wordt voldaan.
 

Extra voorwaarden zonneweides landbouw- en natuurgrond

Het ministerie laat weten dat er op basis van een aantal uitzonderingen alsnog zonneparken op landbouw- en natuurgrond ontwikkeld kan worden, te weten:

  1. Met Agri-PV: het combineren van landbouwactiviteit met het opwekken van zonne-energie.
  2. In transitiegebieden: als een gebied in transitie is (bijvoorbeeld als de grond met bestemming 'agrarisch' op termijn wordt aangepast naar grond met bestemming 'natuur'), dan mag er tijdelijk een zonnepark worden gerealiseerd zodat de grond in deze tussentijd van waarde blijft voor de omgeving.
  3. Netneutraliteit: als een zonnepark bijdraagt aan de vermindering van netcongestie of als het park efficiënt netgebruik stimuleert, dan mag het gerealiseerd worden. Er bestaan twee vormen van netcongestie: er is (tijdelijk) te veel stroom op het elektriciteitsnet óf juist te weinig. In beide gevallen kan een zonnepark, bijvoorbeeld aangevuld met een batterij of een directe kabel naar een bedrijventerrein, uitkomst bieden.

Meer weten?

Lees het complete artikel. en bekijk ook de raadsnieuwsbrief van Energieregio NHN