Grondstoffenplan 2025-2035: minder restafval, meer grondstoffen
De gemeenteraad van Opmeer heeft op 11 juli 2024 het Grondstoffenplan 2025-2035 vastgesteld. Voor wat betreft het ophalen van het oud papier volgt eind 2024 een nieuw voorstel. In dit plan staat uitgelegd hoe de gemeente de komende jaren de stappen naar een circulair Opmeer in 2050 wil gaan zetten. De belangrijkste boodschap uit het plan is dat we met z’n allen minder afval moeten gaan produceren. En het afval dat blijft, hergebruikt kan worden als grondstof voor nieuwe producten.
Opmeerders vinden afval scheiden belangrijk
Ruim 420 inwoners, de dorpsraden en de gemeenschapsraad hebben met ons meegedacht. Bijna 70% van de respondenten geeft aan dat zij het scheiden van afval (zeer) belangrijk vindt. Aan de andere kant zet meer dan 70% van de respondenten de afvalbak 12 keer per jaar aan de weg en die bak zit dan vol of overvol. Ook vinden de respondenten het niet altijd duidelijk welk afval nu in welke bak thuishoort. Ook een voorziening voor luiers is vaak genoemd als gewenste maatregel en willen de respondenten meer informatie over het scheiden van afval.
Van 145 naar 30 kilo restafval per inwoner per jaar
Het Rijk heeft bepaald dat in 2030 iedere inwoner maximaal 30 kilo restafval per jaar mag hebben. Bij het vaststellen van dit plan produceert de gemiddelde Opmeerder 145 kilo restafval per jaar. Er moet dus minder afval geproduceerd worden, maar dat gebeurt niet zomaar. Daar zijn maatregelen voor nodig. De maatregelen uit het plan worden nu verder uitgewerkt samen met HVC en gaan in op 1 januari 2025.
Van restafval naar gerecycled materiaal
Nog steeds is er te veel huishoudelijk afval en worden er te veel waardevolle grondstoffen verbrand. Beter scheiden leidt tot minder te verbranden restafval en tot een betere grondstoffen om te recyclen. De doelstelling is om in 2035 65% van al het afval te recyclen. Opmeer doet het in dit opzicht goed; in 2022 werd 66,1% van al het afval gerecycled. Desalniettemin is het belangrijk om afval scheiden te bevorderen, aangezien de prijs voor het verbranden van restafval steeds hoger wordt.
Inzameling oud papier
De gemeenteraad heeft een amendement aangenomen op het Grondstoffenplan 2025-2035. Voor het onderdeel oud papier gaat het college in gesprek met de verenigingen om tot een gangbare oplossing te komen voor het systeem voor het ophalen van het oud papier. Eind dit jaar legt het college een plan voor het inzamelingssysteem van oud papier voor aan de gemeenteraad, zodat de raad daar een besluit over kan nemen.