Het is een speciaal moment: je wordt wettelijk volwassen! Vanaf nu is het de bedoeling dat je zelf een aantal zaken regelt. Om je hierbij te helpen, hebben we de belangrijkste punten voor je op een rij gezet. Lukt het niet? We helpen je graag! Wat belangrijk en slim is om te regelen:

Vraag een DigiD aan

DigiD staat voor Digitale Identiteit. Met je DigiD laat je zien wie je bent als je op internet iets regelt. Met jouw DigiD kun je makkelijk en veilig inloggen bij sites van de overheid, bijvoorbeeld bij de gemeente. Je kunt er ook een zorgverzekering mee afsluiten, studiefinanciering aanvragen, je medische gegevens inzien, belastingaangifte doen of toeslagen aanvragen. 

Sluit een zorgverzekering af

Tot je 18e ben je gratis verzekerd via de zorgverzekering van jouw ouders. Vanaf je 18mag je zelf een zorgverzekering regelen. Je hebt daarvoor één maand de tijd. Doe je niets, dan blijf je verzekerd via je ouders. Voor een zorgverzekering betaal je elke maand een bedrag (premie), ook als je geen zorg nodig hebt. De vergoedingen en premies verschillen per zorgverzekeraar. De kans is groot dat je recht hebt op zorgtoeslag. Dat is ook zo als je bij je ouders verzekerd blijft.

Zorgverzekering zelf regelen
Als je zelf een zorgverzekering afsluit bij een verzekeraar, dan kun je een pakket kiezen dat het best bij je past. Dit is meestal de goedkoopste optie, omdat je nog jong bent en meestal minder zorg nodig hebt. De premie betaal je aan de zorgverzekeraar.

Zorgverzekering via je ouders
Als je via je ouders verzekerd bent, dan betalen zij jouw premie aan de zorgverzekeraar. Ze kunnen jou vragen om dat aan hen terug te betalen.

Betaal je te laat?
Als je jouw zorgverzekering te laat of niet betaalt, dan krijgt de gemeente hierover een melding. Wij nemen dan contact met je op en bieden onze hulp aan. Daarmee proberen we grotere problemen te voorkomen. Dit is landelijk zo afgesproken. We noemen dit 'vroegsignalering'. Als je 6 maanden achterstand hebt, dan meldt je zorgverzekeraar je aan bij het CAK. Je betaalt dan aan het CAK een premie die veel hoger is dan de gewone zorgpremie.

Toeslag aanvragen

Toeslag is geld dat je kunt krijgen van de Belastingdienst. Je krijgt het geld elke maand op je rekening. Hiermee kun je een deel van je zorgverzekering of huur betalen. Wijzigt je inkomen, dan moet je dat zo snel mogelijk zelf doorgeven aan de belastingdienst. Vergeet dat niet, anders dan moet je geld terugbetalen aan de belastingdienst. 

Open een bankrekening

Om je salaris, studiefinanciering of toeslagen te ontvangen heb je een bankrekening nodig. Veel banken bieden speciale jongeren- of studentenrekeningen aan. Open ook meteen een spaarrekening, zodat je geld opzij kan zetten om te sparen. Dat is gratis en verplicht je tot niets.

Stemmen bij verkiezingen

Als je 18 jaar bent, dan mag je stemmen bij verkiezingen. Je hoeft je daar niet voor aan te melden. De overheid stuurt je vanzelf een uitnodiging met een stembiljet toe. Er zijn lokale, provinciale, landelijke en Europese verkiezingen. Daarnaast is er in onze regio een verkiezing voor het Waterschap Hollands Noorderkwartier. Je krijgt dus meerdere malen een uitnodiging om te stemmen.

Wonen

In Nederland zijn er twee soorten woningen: koopwoningen en huurwoningen. Huurwoningen zijn er ook in twee soorten: sociale huurwoningen en huurwoningen in de vrije sector. 

Sociale huurwoning
Sociale huurwoningen zijn van woningcorporaties. Wil je in aanmerking komen voor een sociale huurwoning, dan gelden daarvoor bepaalde voorwaarden. Meer informatie vind je hier

Waar vind je een sociale huurwoning?
Op de website van Woonmatch Westfriesland staan de sociale huurwoningen van alle woningcorporaties in West-Friesland. Je kan je hiervoor gratis inschrijven als je 18 jaar bent. Je komt dan op een wachtlijst. 

Wanneer kom je in aanmerking voor een sociale huurwoning?
Woningen worden meestal verhuurd aan mensen die het langst op de wachtlijst staan. Hoe eerder je jezelf inschrijft, hoe meer punten je opbouwt. Ook als je nog niet meteen op zoek bent naar een eigen huis, is het daarom slim om je alvast in te schrijven. Als meerdere mensen geïnteresseerd zijn in een woning, dan krijgt degene met de meeste punten voorrang. 

Huurtoeslag
Als je zelfstandig woont in een sociale huurwoning, dan kun je misschien huurtoeslag krijgen. Je leest de voorwaarden en hoe je het kunt aanvragen op de website van de Belastingdienst.

Huurwoningen in de vrije sector
Over het algemeen zijn de woningen in de vrije sector duurder dan sociale huurwoningen en er is vaak geen huurtoeslag mogelijk. Vrije sector huurwoningen worden bijvoorbeeld aangeboden via advertenties in kranten, op sociale media of via speciale websites zoals Funda, Pararius, Trovit en Kamernet. Ook op de website van Woonmatch Westfriesland staan soms vrije sector huurwoningen van de woningcorporaties in de regio West-Friesland. 

Tegemoetkoming via duo.nl

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) voert namens de overheid onderwijswetten en -regelingen uit. Je kunt hier terecht voor bijvoorbeeld het volgende:

Tegemoetkoming schoolkosten
Ben je 18 jaar en zit je nog op school? Dan kun je via duo.nl een tegemoetkoming in schoolkosten aanvragen. Meer informatie

Studiefinanciering
Ga je studeren? Vraag dan drie maanden voordat je 18 jaar wordt studiefinanciering aan. Meer informatie 

OV-chipkaart
Via deze website kun je ook een OV-chipkaart voor studenten aanvragen. Meer informatie

Laat weten of je orgaandonor wil zijn

Op je 18e verjaardag kom je in het donorregister. Je kunt dan zelf aangeven of je donor wilt zijn. Maak je geen keuze? Dan ben je automatisch donor. Je kunt je keuze altijd aanpassen. 

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering betaalt de schade die je per ongeluk maakt aan anderen of spullen van anderen. Deze verzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. Want vanaf je 18e ben je zelf aansprakelijk voor de schade die je maakt. 

Hulp bij schulden

Vanaf nu moet je zelf op jouw uitgaven letten. Heb je geen overzicht, dan zijn schulden soms snel gemaakt. Zo kan een telefoonrekening die je niet betaalt vlot oplopen van €25,- naar €250,-. Lukt het niet om je rekeningen te betalen? Of heb je schulden? Dan kan het Wijkteam van de gemeente Opmeer met je meedenken. Samen kijken we dan naar wat er mogelijk is. Dat doen we gratis. Neem contact op met de gemeente via 0226 - 363 333 of via wijkteam@opmeer.nl

Anoniem je zorgen bespreken via Geldfit
Vind je dit nog te spannend, dan kun je ook (anoniem) met Geldfit appen, chatten of bellen. Geldfit is de landelijke plek voor al je vragen en zorgen over geld. Klik hier om naar de website van Geldfit te gaan.

Heb je vragen?

Het Wijkteam van de gemeente Opmeer helpt je graag verder. Zij zijn bereikbaar via wijkteam@opmeer.nl of 0226 – 363 333.