Circulair slopen van gebouwen levert nieuwe grondstoffen op
Een deal met 37 partijen; circulair slopen van gebouwen levert nieuwe grondstoffen op
Stel dat gebouwen zodanig gesloopt worden dat de grondstoffen die vrijkomen weer in andere gebouwen gebruikt kunnen worden. Dan ben je verantwoord bezig! 37 partijen in Noord-Holland gaan op deze manier de circulariteit in de bouwsector verbeteren. Zij ondertekenden de Deal Secundaire Bouwmaterialen Noord-Holland Noord.
Provincie Noord-Holland en Circulair Westfriesland
Deze deal is een initiatief van de provincie Noord-Holland en Circulair Westfriesland. Vanuit regio Westfriesland hebben in eerste instantie gemeentes Medemblik, Hoorn, Stede Broec, Enkhuizen en Opmeer hun handtekening gezet. De overeenkomst bevat afspraken over het circulair slopen van gebouwen.
Bouwsector is verantwoordelijk voor 50% van de grondstoffenverbruik
De overheid werkt toe naar een circulaire economie in Nederland in 2050. Dat betekent dat materialen en grondstoffen steeds opnieuw worden ingezet. Daardoor zijn er minder oorspronkelijke grondstoffen nodig en putten we de aarde niet uit. De bouwsector in Nederland is verantwoordelijk voor 50% van het grondstoffenverbruik. De potentie van hergebruik wordt in deze sector nog onvoldoende benut. Kunnen materialen een tweede leven krijgen in (nieuw)bouwprojecten?
Gezamenlijke start
Met de Circulaire Deal Secundaire Bouwmaterialen Noord-Holland Noord wordt circulair oogsten de standaard. We gaan gebouwen zorgvuldig uit elkaar halen. Daardoor ontstaat een groter aanbod van circulaire bouwmaterialen. Daarnaast bevat de deal afspraken over het stimuleren van samenwerking tussen partijen en het ontwikkelen en delen van kennis.