Biodiversiteit: boeren krijgen subsidie voor kruidenrijk grasland

De gemeente stelt 10.000 euro beschikbaar om in totaal ongeveer 70 hectare kruidenrijk grasland te realiseren. Het kruidenrijke grasland is goed voor de biodiversiteit en heeft geen kunstmest nodig. Dat is goed voor het klimaat en de bodem.

Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) en duurzaamheidsorganisatie Urgenda sloegen in 2020 de handen ineen om boeren te helpen met verduurzamen. De actie 1001ha werd een feit. Inmiddels hebben zo’n 1500 boeren samen ruim 5.000 hectare ingezaaid. Vanwege het succes van de actie hebben de initiatiefnemers de ambitie verlegd van 1.001 naar 10.000 hectare. De actie werkt laagdrempelig: dankzij de financiële ondersteuning van donateurs zoals de gemeente Opmeer kunnen boeren een fikse korting krijgen op kruidenrijke grasmengsels. Hierdoor komt de prijs in de buurt van standaard grasmengsels.  

Talloze voordelen

Kruidenrijk grasland heeft talloze voordelen. Het zaaimengsel bestaat uit veel verschillende (bloeiende) kruiden en grassen, waaronder klaver, cichorei en weegbree. Deze soorten zijn goed voor het bodemleven en insecten. Meer insecten zorgen vervolgens voor meer vogels. Met kruidenrijk grasland ziet het landschap er ook leuker uit door meer variatie in kleur en hoogte. Kruidenrijke grasmengsels hebben geen kunstmest nodig doordat de vlinderbloemige planten stikstof binden uit de lucht. Het diepere en gevarieerde wortelstelsel van kruidenrijke grassoorten zorgt voor betere waterberging. Kruidenrijk grasland heeft daarnaast een wat hogere CO2-vastlegging in de bodem. 

Bestel ook kruidenrijk grasmengsel met korting

Boeren kunnen met korting kruidenrijke grasmengsels aanvragen via de website van 1001ha: 1001ha/bestellen. De korting zorgt ervoor dat de prijs van kruidenrijke grasmengsels in de buurt komt van de prijs van standaard grasmengsels met meer monocultuur (één soort gras). Boeren leveren dus zelf ook een belangrijke bijdrage.