Belastingen en heffingen, kwijtschelding

Wat moet ik doen

Wanneer u de afvalstoffenheffing en de rioolheffing niet kunt betalen, kunt u kwijtschelding aanvragen voor beide heffingen. Hierbij gaan wij kijken naar de financiële ruimte die u heeft om deze kosten te kunnen betalen. Als blijkt dat deze niet voldoende is, wordt uw aanvraag waarschijnlijk goedgekeurd en hoeft u deze belastingen niet te betalen.

Samenwerking met hoogheemraadschap

De gemeente Opmeer werkt samen met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). Door deze samenwerking geldt uw verzoek om kwijtschelding zowel voor de afvalstoffen- en de rioolheffing als voor de waterschapbelastingen. U hoeft dus maar bij één instantie kwijtschelding aan te vragen: het HHNK.

Aanvragen bij HHNK

Vraag uw kwijtschelding bij het HHNK aan. Met een paar proefvragen krijgt u een indicatie of dit in uw geval zin heeft: 

  • ga naar Mijn HHNK
  • log in met uw DigiD
  • ga naar kwijtschelding
  • volg nu de instructies op uw scherm 

Toestemming opvragen gegevens

Om te beoordelen of u recht heeft op kwijtschelding, zijn er veel gegevens van u nodig. Als u kwijtschelding aanvraagt, geeft u toestemming om deze gegevens op te vragen bij:

  • de Belastingdienst
  • de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW)
  • de Basisregistratie Personen (BRP)
  • het Uitvoeringsorgaan Werknemersverzekering (UWV)

Voorwaarden

  • U heeft de aanslag niet langer dan drie maanden geleden betaald
  • De aanslag gaat over de woning waarin u woont

Vervolg kwijtschelding

Zodra uw aanvraag kwijtschelding is ontvangen, ontvangt u uitstel van betaling voor de aanslag gemeentelijke belastingen.
Let op! Als u de aanslag betaalt via automatische incasso, dan wordt de betaling van de termijnbedragen NIET automatisch stopgezet na uw verzoek om kwijtschelding. Als uw kwijtscheldingsverzoek wordt toegewezen wordt het teveel betaalde bedrag aan u teruggestort.

Uitspraak kwijtschelding

Nadat we uw verzoek hebben beoordeeld, sturen we u een brief waarin staat of u recht heeft op kwijtschelding of niet. Deze brief heet een beschikking.

Soms aanvullende gegevens nodig

Soms vragen we extra informatie aan u om uw verzoek te beoordelen. Let op! Als u deze informatie niet opgeeft, kunnen we uw verzoek niet afhandelen en moeten wij uw kwijtscheldingsverzoek afwijzen. Dit betekent ook dat het uitstel van betaling komt te vervallen en u de aanslag in één keer moet betalen.

Administratief beroep kwijtschelding

Bent u het niet eens met de uitspraak over uw kwijtschelding, dan kunt u dit in een brief bij ons aangeven. Dit heet een beroepschrift.

Waar moet een beroepschrift aan voldoen, wat staat daarin?

Dien uw beroepschrift binnen 10 dagen in na de datum die op onze uitspraakbrief staat. 
Leg uit waarom u het niet eens bent met de uitspraak. Verder zet u in uw brief:

  • uw naam, adres en burgerservicenummer
  • de aanslagnummers van de aanslagen waarvoor uw kwijtscheldingsverzoek is afgewezen
  • ondertekening met plaats, datum en handtekening
  • de redenen waarom u het niet eens bent met de uitspraak
  • kopieën van brieven en papieren die de redenen bewijzen

Stuur uw beroepschrift naar:
Het college van Burgemeester en wethouders
Postbus 199
1715 ZK Spanbroek

Let op! Uw beroepschrift wordt niet doorgestuurd naar het Hoogheemraadschap. Ook krijgt de gemeente geen beroepschriften die u naar het Hoogheemraadschap heeft gestuurd. U moet dus aan beide instanties afzonderlijk een brief sturen.

Uitstel van betaling

Tijdens de behandeling van uw beroepschrift hoeft u de aanslag nog niet te betalen.
Als u een betalingsregeling via automatische incasso heeft, dan wordt de invordering van de termijnbedragen NIET stopgezet.

Meer info

Het is mogelijk dat u automatisch kwijtschelding krijgt van uw gemeentelijke belastingen. Zolang uw financiële situatie niet verandert, hoeft u dan in de jaren erna geen belasting te betalen. En u hoeft niet ieder jaar opnieuw een aanvraag voor kwijtschelding te doen.

Als u tijdelijk onvoldoende geld heeft en niet in aanmerking komt voor kwijtschelding, kunt u bij de gemeente een verzoek doen tot een betalingsregeling.

Kwijtschelding geldt alleen voor de afvalstoffenheffing en de rioolheffing. De andere belastingen komen niet in aanmerking voor kwijtschelding.

Heeft u gevonden wat u zocht?