Afval, huishoudelijk afval
Wat is het?
U kunt uw huishoudelijk afval kwijt in de verzamelcontainer bij u in de buurt. Wanneer er geen verzamelcontainer bij u in de buurt is, zet u uw afval op een vaste dag buiten.
Daarnaast zijn er in uw buurt aparte afvalcontainers voor papier en karton, plastic, glas, textiel en klein chemisch afval. Check via Afvalscheidingswijzer.nl in welke bak uw afval hoort.
Wanneer het afval te groot of te zwaar is om in een vuilniszak of container te stoppen, is het grofvuil en gelden er andere regels.
Veel gestelde vragen over afval scheiden
Gaat de bak stinken als het restafval eens in de vier weken wordt ingezameld?
Vooral keukenafval (etensresten en schillen) veroorzaakt stankoverlast in de grijze container. Dit afval hoort in de container voor gft (groente-, fruit- en tuinafval), die eens in de twee weken wordt geleegd. Er zijn verschillende manieren om stankoverlast, die met name in de zomer kan ontstaan, te vermijden. Bijvoorbeeld: verpak etensresten in een biologisch afbreekbaar zakje voorzien van Keurmerk Logo (te verkrijgen bij de supermarkt) en doe het in de gft-bak.
Passen luiers en incontinentiemateriaal in de restafvalcontainer als die eens in de vier weken wordt geleegd?
Als u de grondstoffen gft, oud papier en karton en plastic, pak en blik goed apart houdt, blijft nog maar weinig restafval over. Als u in het bezit bent van een medisch attest (i.v.m. incontinentie), of u heeft kinderen in de luiers, of u heeft een groot gezin , dan kan het zijn dat u te veel restafval heeft. U kunt dan contact opnemen met de gemeente via de mail gemeente@opmeer.nl of bel met 0226-363333 (tussen 09.00 - 10.00 uur). Samen kijken we naar de beste oplossing, zoals bijvoorbeeld een extra container of een tijdelijke pas om toegang te krijgen tot een ondergrondse container voor restafval in uw buurt.
Voor een initiatief in ontwikkeling rondom luiers kunt u kijken op: www.luierrecyclingnederland.nl
Gaat de grijze bak stinken als ik er luiers of incontinentiemateriaal in gooi?
Als u de gebruikte luiers en incontinentiemateriaal verpakt in luierzakjes (te verkrijgen bij de supermarkt of drogist), voorkomt u stankoverlast. Ook bestaan er luiersystemen die volle luiers vacuüm verpakt om stank te vermijden.
Wegwerpdoekjes niet door wc
Er zijn diverse vochtige doekjes; om babybilletjes schoon te maken maar ook andere hygiënedoekjes, meubeldoekjes, computerdoekjes en brillendoekjes. We blijken ze na gebruik massaal door het toilet te spoelen. Net als maandverband, wegwerpslipjes en vaatdoekjes. Maar al deze, zogenaamd afbreekbare doekjes, zorgen voor verstoppingen in de wc's thuis en in de riolen. Spoel alleen droog toiletpapier door de wc. Alle vochtige doekjes, ook als ze voor ontlasting zijn gebruikt, moeten bij het restafval.
Wat moet ik doen?
Als uw afval op een vaste dag wordt opgehaald, is het belangrijk dat u dit op de goede manier buiten zet:
- Sorteer het afval.
- Doe het afval in vuilniszakken.
- Wanneer u afvalbakken hebt die u iedere week buiten zet, zorg er dan voor dat de bakken niet te vol of te zwaar zijn. Wanneer u nog geen afvalbakken hebt, vraagt u deze aan bij de gemeente.
Tips ter voorkoming van stank en ongedierte
- Spoel plasticbakjes van vlees altijd even af onder de kraan zodat vlees/vissappen eruit gespoeld worden.
- Zet de container op een koele plek uit de zon;
- Gooi geen vochtig afval in de container. Laat gemaaid gras een dagje drogen en laat vochtige etensresten eerst uitlekken. Bij warm weer kan vochtig afval gaan broeien en voor extra stank zorgen. Als het afval droog is, voorkomt u dit ;
- Verpak snel bedervende en stinkende etensresten als vlees en vis in een krant.
- Maak de container regelmatig schoon met alleen water en eventueel groene zeep (gebruik geen chloor, want dit is schadelijk voor het milieu);
- Leg een oude krant of een laagje droog gft-afval onderin. Dit vergemakkelijkt het legen van de container, zodat er geen afval achterblijft. U kunt ook bio-zakken of papieren gft-zakken gebruiken. Deze zijn te koop in de supermarkt;
- Zorg ervoor dat de container een stukje open blijft. Bijvoorbeeld door een stukje hout tussen het deksel en de container te plaatsen. Hoe meer het gft kan doorluchten, hoe minder stank;
- Als er maden in uw gft-container zitten, kunt u het volgende doen. Maak uw container na het legen meteen schoon met water en groene zeep. Gebruik een bezem, schrobber of hogedrukreiniger om de container goed schoon te krijgen. Zo spoelt u het laatste restje maden uit de container. Laat de container drogen, voordat u er nieuw afval in doet.
- Zorg dat de container leeg is als u op vakantie gaat.
Hoe werkt het?
Uw afval wordt ingezameld door het HVC. Op de inzamelkalender ziet u wanneer het huisvuil en het plastic afval (met uitzondering van grofvuil) wordt opgehaald. Ook vindt u welke soorten afval u wel en niet langs de weg kunt zetten.
Aanvullende informatie
Afvalkalender
Op de website van HVC kunt u kijken op de afvalkalender, om te weten wanneer welk vuil er wordt opgehaald. U kunt hiervoor ook de klantenservice bellen: 0800-0700.
Afvalcontainer aanvragen of vervangen
Hebt u nog geen afvalbakken voor uw huisvuil? U kunt ook een grotere of kleinere bak aanvragen. Een afvalcontainer kunt u aanvragen of laten vervangen bij het HVC via telefoon 0800-0700 of e-mail klantenservice@hvcgroep.nl.
Afvalcontainer kwijt
Bent u uw afvalcontainer kwijt? Dan moet u dit eerst melden. Vervolgens ontvangt u een bevestiging via de e-mail. Deze bevestiging levert u vervolgens in bij de klantenservice van HVC via klantenservice@hvcgroep.nl. Hierna zal HVC de nieuwe container leveren.
Heeft u een vraag over afval scheiden? Laat het ons weten: gemeente@opmeer.nl